Julkaistu 30.11.2008, klo 18.55
http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/oikea/id108980.html


Sveitsiläiset äänestivät sunnuntaina kiistellyistä heroiini- ja kannabislaeista. Niin kutsutun hamppualoitteen puolesta äänesti vain 36,8 prosenttia äänestäjistä, joten kannabiksen kotikäytön salliva lainmuutos ei tule voimaan.

Aloitteen mukaan sveitsiläiset olisivat saaneet viljellä kannabista omaan käyttöön ja polttaa sitä. Kannabiksen polttaminen olisi ollut yhä laitonta alle 18-vuotiailta.

Aloitetta perusteltiin muun muassa kannabiksen salakuljetukseen liittyvän rikollisuuden vähentämisellä. Sveitsin Vihreän puolueen arvion mukaan noin 600 000 sveitsiläistä käyttää kannabista.

Lääkeheroiiniohjelman vakinaistamisen puolesta äänesti 68 prosenttia äänestäjistä.

Ohjelman mukaan narkomaaneja hoidetaan valtion valvomassa laboratoriossa valmistetulla heroiinilla. Heroinisteille tarjotaan myös siisti ja turvallinen paikka, jossa he voivat piikittää itseään.

Sveitsissä ohjelmaa on kokeiltu jo 14 vuoden ajan. Maassa on 23 keskusta, josta heroinistit voivat hakea annoksensa valvotusti.

Annoskoot on mitattu siten, että ne sammuttavat vieroitusoireet mutta eivät aiheuta mielihyväntunnetta. Potilaat saavat myös terapiaa ja työhönvalmennusta.

Ohjelmaan osallistuu noin 1 300 huumeidenkäyttäjää ja sen on todettu vähentävän huumerikollisuutta. Kansanäänestyksessä päätettiin järjestelmän vakinaistamisesta