Mielenosoittaja myi nuuskaa täydelle torille Pietarsaaressa
 Julkaistu: 5.12.2008 19:51
 Eeva Palm
 helsingin sanomat
 TOMI HIRVINEN
 
Pietarsaarelaisen Patrick Wingrenin järjestämä nuuskamielenosoitus keräsi satoja ihmisiä Pietarsaaren raatihuoneen edustalle. Patrick myi 100 nuuskapurkkia kolmen euron kappale hintaan.

PIETARSAARI. Pietarsaarelainen Patrick Wingren myi perjantaina nuuskaa Pietarsaaren torilla. Netissä nuuskasta on keskusteltu vilkkaasti, mutta kukaan tuskin uskalsi odottaa, että yhden miehen nuuskamielenosoitus täyttää torin.

Tunnettu musiikkimies Wingren ilmoitti aikeestaan Facebookissa ja kehotti nuuskaa vailla olevat ostoksille ja allekirjoittamaan nimensä adressiin, jolla vaaditaan nuuskan myynnin vapauttamista ja moititaan pietarsaarelaisten viime tiistaina saamia ankaria rangaistuksia nuuskan myynnistä.

 Wingren tuli raatihuoneen portaille kassinsa kanssa, jossa oli sata purkkia nuuskaa. Hetkessä purkit vaihtoivat omistajaa kolmen euron hintaan. Torilla oli väkeä vauvasta vaariin, miehiä ja naisia, nuoria ja vanhoja. Joku tuli paikalle rollaattorillakin.

 Wingren hymyili kansalaisottelemattomuutensa saamasta julkisuudesta ja lähetti nimilistoja eteenpäin. Niitä täyttyi tunnissa kaksikymmentä.

"Lähettäkää lisää listoja, että voidaan kirjoittaa", mies huikkasi joukon keskeltä.

 "Allekirjoittamaan jonotan ja voisin ostaakin, jos sitä vielä saa", Sigge Öst, tuumi. "Itse en nuuskaa, mutta tuttavissa on paljon nuuskan käyttäjiä. Tuomiot olivat aivan mahdottomia" nainen paheksui.

 "Toivottavasti nyt suomenkielisetkin ymmärtävät, mitä mieltä täällä ollaan", Christer Byggmästar puuskahti.

Varsin monen ylähuulessa pullotti nuuska, mutta adressin allekirjoittajien joukossa oli paljon nuuskaa käyttämättömiäkin. Kyse oli periaatteesta.

Lars Granlund vastustaa allekirjoituksellaan nuuskan tuontikieltoa, mutta ei malta olla kauhistelematta sitä, että valtio kantaa jälkikäteen valmisteveroa tuotteesta, joka kauppatavarana on kielletty.


Pietarsaaressa valmistaudutaan nuuskamielenosoitukseen
04.12.2008 15:27
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2008/12/759305?

Käräjäoikeuden nuuskajutussa alkuviikosta antamat kovat tuomiot nostavat vastarintaa "nuuskan kotikaupungissa" Pietarsaaressa. Pietarsaaren torille puuhataan mielenosoitusta nuuskatuomioita vastaan.

Puuhamiehenä on pietarsaarelainen yksityishenkilö Patrick Wingren, joka aikoo myydä nuuskaa torilla perjantaina. Samalla mies kerää nimilistaa protestiksi nuuskatuomiolle. Asiasta kertoi Pietarsaaressa ilmestyvä Österbottens Tidning -sanomalehti torstaina.

Wingren aloitti kampanjansa internetissä keskiviikkona. Viitisenkymmentä ihmistä ilmoitti heti tulevansa torille.

Mielenosoituksesta on ilmoitettu poliisille. Poliisi ei ota vielä kantaa, aikooko se puuttua nuuskan myyntiin torilla.

- Laissa sanotaan, että nuuskan myynti elinkeinotoiminnassa on kielletty, huomautetaan Pietarsaaren poliisista.

Mustasaaren käräjäoikeus tuomitsi viime tiistaina suurta nuuskabisnestä Pietarsaaren seudulla pyörittäneet palomiehet vankeusrangaistuksiin. Päätekijä sai yli kahden vuoden ehdottoman tuomion.

(MTV3-STT)