- Tietoja
- Julkaistu: 22.10.2014 22.10.2014
- Osumat: 6207 6207
Iltalehti: http://www.iltalehti.fi/terveys/2014101418743850_tr.shtml
Tuhannet suomalaiset käyttävät kotikannabista lääkkeenä
Kotona kasvatetun kannabiksen käyttäminen omaksi lääkkeeksi voi viedä ojasta allikkoon.
Moni kannabiksen kotikasvattaja viljelee kannabista lääkekäyttöä varten. Kannabiksella lääkitään monenlaisia sairauksia ja vaivoja.
Tämä käy ilmi Australiassa, Belgiassa, Iso-Britanniassa, Suomessa, Saksassa ja Tanskassa tehdystä kannabiksen kotikasvattajiin kohdistuneesta tutkimuksesta.
Tutkimus tehtiin verkkokyselynä ja siihen vastasi yli 5000 kannabiksen kasvattajaa. Suomesta hyväksyttyjä vastauksia kertyi 1179.
Suomessa, Australiassa ja Iso-Britanniassa yli puolet vastanneista kertoi kasvattavansa kannabista lääkekäyttöä varten.
Arvioiden mukaan Suomessa on noin kymmenen tuhatta kannabiksen kotikasvattajaa. Tuhannet suomalaiset käyttävät siis kotikannabista itsehoitolääkkeenään.
Kotikannabista masennukseen
Eniten suomalaiskäyttäjät käyttivät kannabista masennukseen ja mielialahäiriöihin. Tähän tarkoitukseen kannabista kertoi tutkimuksessa käyttävänsä lähes joka toinen kotikasvattaja.
Kannabista käytettiin myös muun muassa kroonisten kiputilojen, ahdistus- ja paniikkioireiden, päänsäryn, migreenin ja suolistovaivojen hoitoon.
Kotona kasvatetun kannabiksen käyttäjä ei yleensä kerro lääkärilleen käyttävänsä kannabista.
Tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL) kertoo, että suomalaisilla tutkimuksessa mukana olleilla kasvattajilla oli kotona muutama kasvi.
- Monet kuitenkin tarjoavat itse kasvattamaansa kannabista myös kavereille ja tuttaville. Kannabiksen käyttöönhän liittyy vahva sosiaalinen ilmapiiri.
Vahvat lajikkeet suosittuja
Hakkaraisen mukaan kannabiskasveja tavataan kotioloista lähes joka puolella Suomea.
Suurin osa kasvattajista kertoi merkittäväksi syyksi kannabiksen kasvatukseen sen, että näin toimien kannabista ei tarvitse ostaa katukaupan rikollisista piireistä. Tärkeänä pidettiin myös kannabiksen puhtautta. Katukaupasta ostettuna ei ole varmaa, mitä ostettu tuote oikein sisältää.
Suomalainen kannabiksen kasvattaja haluaa lajikkeen, joka on mahdollisimman vahvaa.
- Suomessa ollaan vahvan kannabiksen perään kotikasvatuksessa. Esimerkiksi Belgiassa tilanne on täsmälleen päinvastoin. Kotikasvattaja haluaa siellä miedon lajikkeen, kertoo Hakkarainen.
Vakavia haittavaikutuksia
Kaksi kolmasosaa kannabista omaksi lääkkeekseen kasvattaneista ilmoitti saaneensa lääkärin diagnoosin vaivoilleen.
Kannabiksen kotikäytössä ja -annostelussa itsehoitolääkkeenä on monia riskejä.
Yksi ongelma on eri lääkeaineiden yhteisvaikutus. Jos lääkäri ei tiedä potilaan käyttävän itse kasvatettua kannabista, hän voi määrätä potilaalle toisen lääkkeen, jolla on yhdessä kannabiksen kanssa käytettynä haittavaikutuksia.
- Mielenterveysongelmissa kannabiksen käytön riskit voivat olla suuriakin. Kannabis voikin pitkittää ja pahentaa masennusta, kertoo ylilääkäri Timo Seppälä THL:stä.
Kertakäytöstä infarkti
Kannabiksen käytöstä voi tulla akuutteja ja kroonisia haittoja.
Akuutti haitta voi olla ahdistuneisuus ja paha olo. Onnettomuusriski kasvaa, koska kannabis vaikuttaa paikan ja etäisyyden arviointiin sekä muistiin ja koordinaatioon.
- Jos henkilöllä on olemassa oleva, mutta ei diagnosoitu sydänvika, kannabiksen kertakäytöstä voi olla seurauksena jopa sydäninfarkti, Seppälä sanoo.
Suurina ja vahvoina annoksina kannabis voi aiheuttaa hallusinaatioita ja paniikkireaktioita. Myös psykoosiriski kasvaa.
Pitkäaikaishaittoja ovat muun muassa karsinogeenien kertyminen elimistöön, joka voi kasvattaa eräiden syöpälajien riskiä jopa kolminkertaiseksi.
Lääkärit määräävät lääkekannabista on muun muassa glaukooman ja MS-taudin hoitoon.
Ei sovellu itsehoitolääkkeeksi
Seppälän mukaan itse viljelty kannabis eroaa vaikutuksiltaan ja laadultaan vakioiduista lääkekannabisvalmisteista. Siksi se ei sovellu itsehoitolääkkeeksi missään olosuhteissa.
Toistaiseksi ei ole löytynyt yhtään lääketieteellistä käyttötarkoitusta, johon ei olisi olemassa kannabista käyttökelpoisempia lääkeaineita.
Kannabista ei kirjoiteta reseptilääkkeeksi kovinkaan helposti siksi, että kannabista ei ole tutkittu samalla tavoin kuin lääkkeitä. Kuitenkin lääkekannabis voi olla yksi vaihtoehto silloin, kun muista hoidosta ei ole ollut hyötyä.
- Itsehoitolääkkeenä kannabiksen suurin riski on mahdollinen psyykkinen riippuvuus. Elämä voi alkaa kietoutua kannabiksen käytön ympärille, Seppälä sanoo.